Adwords bug – Automatska Pravila ili Google oglasi rade za Vas, a nekad i preteraju

Google-Adwords-Logo-Bug

Šta su automatska pravila u kampanjama za Google oglase?

Google oglasi, odnosno interfejs za rad sa oglasnom kampanjom, pored velikog broja mogućnosti, ima i jednu koja pomaže oglašivačima da automatizuju jedan deo promena u kampanji. Promene koje radite svakodnevno, Google može da radi za Vas dok Vi… spavate? Na vama je samo da mu kažete o kojoj promeni je reč, kada promena treba da se uradi i pod kojim uslovima. Pričamo o automatskim pravilima koja su dostupna u interfejsu za Google oglase.

Primer:

Želite da svakog dana u 17:00, povećate ulog/ponudu za određenu ključnu reč, npr, ukoliko je prosečna pozicija Vašeg oglasa niža od 3. Da ne biste morali da navijate sat u 17:00 i lično proveravate, možete koristiti automatska pravila uz pomoć kojih definišete željene promene u željeno vreme, pod željenim uslovima. Zvuči odlično? Najčešće i jeste, međutim, stvari nekada krenu u suprotnom pravcu.

Dobro, i gde je AdWords bug?

Da se razumemo, stara kineska poslovica* kaže: „Dok je softvera, biće i bagova“ 🙂 I sve je to u redu, pogotovo ako se radi o bezazlenim stvarima. Kao na primer netačno obaveštenje da imate oglasnu grupu sa 0 oglasa. To obaveštenje samo dosađuje i ne radi ništa drugo. Ovaj novi bag o kome govorimo može da potroši više novca nego što se planira.

Slika govori više od 1000 reči:

Google-Adwords-Bug-Automated-Rules

U ovoj kampanji se koristi pravilo da se na kraju dana budžet smanji na početnih 2,5 evra. I to je sve radilo lepo do petka (subote posle 24h), kada smo prilikom redovne provere naloga zatekli visinu bužeta od 3,5. Slučaj je prijavljen Google timu. Oni su u skladu sa uobičajenom praksom odgovorili u roku od 24h (radnim danima), zatim je slučaj prosleđen na dalju proveru. Uz napomenu da će račun biti kreditiran u iznosu koji je potrošen zbog greške. Problem je rešen u najkraćem roku.

Cela stvar nam se učinila zanimljivom, pa smo zamolili za komentar jednog od najvećih poznavalaca Google oglasa (AdWords) u Hrvatskoj. U pitanju je internet marketing stručnjak Miroslav Varga, evo komentara koji nam je dao:

Svaki account traži svakodnevnu brigu i nadzor. Bez obzira kako sustav bio napredan ili složen, ne možete se pouzdati da će sve raditi savršeno. Ako nemate vremena da svakodnevno provjeravate svoj account, oslonite se na neku od ovlaštenih agencija ili stručnjaka. Mladen je dokazao da to ima itekako smisla.

Želeo bih da se zahvalim Miroslavu na vremenu, kao i sugestijama i pomoći koju dobijemo kada god mu se za istu obratimo.

Šta treba da ostane nakon čitanja ovog teksta? Šta god da Google pogreši, vratiće Vam pare.


* „Kinesku poslovicu“ sam izmislio 🙂

Pokaži drugima?Share on FacebookEmail this to someone

Ostavite komentar